fredag 6 juni 2014

Ett måste för statsvetarestudenter

En hejdlöst rolig bok som kärleksfullt driver med svensk politik och "Det Svenska Etablissemanget" som det står i baksidestexten, är Jan Mårtenssons bok från 1971; Telegrammet från San Jose'. Varje ung, och för all del äldre, statsvetare borde läsa detta stycke magnifika historia blandat med fiction, som författaren i sitt förord så elegant framlägger om de eventuella likheter och "tillfällighetens sällsamma spel" som "endast grundas i Din freudianskt betingade, grumliga lust till identifikation", slut citat.


Ljuvligt, komiskt och bara den som är stolt över vår demokrati kan så träffande och ömsint ta vara på dess form och utförande, dess delar och innehåll och ge gestalt åt den svenska politiska själen som är sig lik.

Det finns dråpliga scener som fick mig att lägga ifrån mig boken och torka tårarna efter skratten. När den svenske ambassadören av ett fiktivt land någonstans i trakterna Sydamerika med omnejd, ligger på knä under sitt skrivbord för att lura avlyssningsutrustningen som enligt hans erfarenhet från tiden i Herzegovina är placerad i bläckhornet på skrivbordet, och förtroligt berättar för den svenska regeringens ambitiösa unge förste sekreterare som är utsänd till landet för att reda i situationen, att landets president inte är den mest idealiska ledaren, men är i jämförelse med aspiranten på makten, översten och chefen för hemliga polisen "rena Per Albin Hansson", då svällde mitt hjärta av stolthet, men gapskrattet bara kom. Underbart!

Tvåkammarsystemet finns kvar i boken, men de politiska turerna är sig lika, medierna likaså, ungdomars idealism, liksom den krassa verkligheten. Arbetstillfällen i Norrland debatteras, och man talar om kompromissen som "är kittet i vårt gemensamma glashus", den samförståndspolitik som präglade 1900 - talets realpolitik. Och idealismen; "en dag går det inte längre att sitta i mammas kök och måla demonstrationsplakat utan då ska man ut och jobba." Regeringar måste ordna arbeten, sysselsättningspolitiken ett måste, så enkelt är det även om man är liberal eller nyliberal. Vår tids Alliansen heter i boken "Moderalerna", "Moderat - Liberala Samlingspartiet", eller i bokens mediesammanhang "Desperaterna", suktandes efter regeringsmakten i den befästa socialdemokratins Sverige. 

Sida, UD, LO, SACO, konto i Schweiz, kolonialism, svenska flottan, koncerner och företag med stort inflytande och andra maktfaktorer finns med. Maktlystnad och fåfänga, det dagliga slitet på ambassaden för att skicka veckorapporter till Sverige och belöningen för trälandet i svenska politiken, en landshövdingepost, det mesta finns med och det är bara att läsa och njuta. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en trevlig ton annars raderas din kommentar!